Dzejdy, to je to základní nepochopení významu Promo karet. Jeden výrobce udělá promo od každé karty, druhý zase mluví o promo, ale ve skutečnosti jsou to karty z retailu nebo úplně stejné karty jako "základní", ale bez limitací.
Neupírám snahu, ale mluví se o tom pořád dokola. Když to člověk zvorá jednou, chápu, neznal to. Když podruhé, dá se nad tím mávnou a říct si, tak příště už opravdu lépe. Ale když se to opakuje? Je tu jednoduché proč, na které jsou pouze dvě odpovědi a každý ať si vybere tu, která se mu hodí více - byznys vs. hloupost.
Základním parametrem Promo karty je odlišovací prvek. Buď nápis Promo/Sample nebo jiné provedení (barvy, materiál, bez ražby, atp.). Když už se snažíme inspirovat zámořím, dělejme to aspoň trochu podle nějakých zavedených pravidel a netvořme si vlastní. To platí i vedle o tolik omílaném problému s buybacky.
Druhá věc, nikdy jako Promo nevychází celé sety, ale pouze pár vybraných karet. Já chápu, že marketing a vůbec práce s novými médii je pro obě české firmy dost značný problém. Spousta věcí se tu dělá tzv. "počesku", ale je tu celá řada věcí, které když člověk sleduje, tak vidí, že je tu celá česká kartičková scéna "cinknutá" a je to jak za Míry Pelty v Gambrinus lize, aneb já na bráchu, brácha na mě.
Občas si říkám, co je dlouhodobou strategií obou českých firem. Jeden vydá dvě série, druhý jednu sérii za rok. A stejně tam člověk najde hromadu nedostatků, které se opakují roky. Určitě to má vzestupnou tendenci a možná je to i záměr, aby tam ty chyby byly a ten vzestup nebyl tak velký. Aby si měli lidi pořád na co stěžovat, protože když se to po pár letech vylepší a napraví, bude tam pořád vzestupná tendence, zatímco kdyby se vše dovedlo k pomyslné dokonalosti, už by nebyl tak velký prostor na manévrování a zlepšování.
Co se týče těchto konkrétních "promo" karet s Vrchlabím, třeba si to pánové z klubu takto vyžádali, třeba chtěli Promo set. Jinak teda doufám, že na kartách je někde zcela zřetelně napsáno, že jde o Promo kartu, jinak by šlo o celkem nepovedenou záležitost. Nehledě na to, že tyto Promo karty by měli dostávat jen a pouze distributoři, resp. prodejci. Je snad pan David J. z HK oficiálním distributorem? Že mám papíry na podnikání ze mě nedělá oficiálního prodejce. Úsměvné je, jak se firma Moje Kartičky bila v prsa, jak chtějí zabránit překupničení, že boxy budou jen u oficiálních prodejců, a pak přijde pan David J. s takovou náloží karet, že na to museli padnout minimálně 3 kejsy, které asi určitě neměl z Hokej-Karty, Kartičkárny, od Hookera z Ostravy nebo jr26.cz. Ale chápu, že "malá domů" například z Hejduk sportu by byla na místě, ale pochybuji, že se do obchodů dostaly boxy s kartami, jaké pan "DJ" povytahoval.
No nic, tohle je na dlouhé povídání, které v těchto kruzích stejně nikam nepovede. Maximálně si tu zase zanadáváme, pozurážíme se navzájem, předneseme "jakože-argumenty", po pár dnech bude ticho po pěšině a pojede se vesele dál. Rady se nepřijímají, dotazy nezodpovídají, názory druhých jsou špatné, zlé, ošklivé a dotýkají se křehkého ega. Ať žije byznys.
PS: Hlavně těmito zhůvěřilostmi neprzněte baseballové karty, tyhle hokejové móresy nechte v hokeji pro ty "DydžeJe" apod. pány, díky.